Skip to main content

Valassafari Lofooteilla

Vesterålen tunnetaan valassafarien keskuksena, missä valassafarin kyytiin pääsee Andenesista ja Støstä. Näistä kahdesta operaattorista Andenes tarjoaa valassafareita ympäri vuoden (Stö kesäaikaan). Kuitenkin paras aika nähdä ryhävalaita sijoittuu loka-tammikuulle. Miekkavalaat ovat kuitenkin melko yleisiä ja niitä näkee Lofooteillakin ympäri vuoden.

Jos haluat nähdä (tai ainakin mahdollisuuden siihen) kaskelotteja, suuntaa Lofooteille kesäaikaan.

Andenes sijaitsee Lofoottien pohjoispuolella, Vesterålenin saarirykelmän suurimman saaren, Andøyan, pohjoisimmassa kärjessä. Andenesin lounaispuolella, Langøyan saarella sijaitseva Stø on toinen suosittu kohde aloittaa valassafari. Lähdit sitten kummasta kohteesta tahansa, molempien alueiden valassafarit ajavat samalle alueelle, Bleikin kanjoniin (Bleik Canyon). Bleik tunnetaan etenkin uroskaskelottien ruokailupaikkana ja se on kesäisin lähes takuuvarma kohde bongata valaita.

Sokeritoppasaaren edustalla majaileva vedenalainen Bleikin kanjoni on koko Vesterålenin merialueen syvin kohta. Siellä on myös taltioitu kaskelotin suurin äänihavainto, 240 desibeliä.

valassafari lofootit

Valassafari: Andenes

Andenesin suurin ja tunnetuin valassafareita järjestävä taho on nimeltään Hvalsafari AS, eli Whalesafari Andenes. Andenissa sijaitsee myös valasmuseo, joka on suosittu vierailukohde matkailijoiden keskuudessa.

Andenesin kuin myös Støn valassafareilla Lofooteilla näkee pyöriäisten lisäksi pallopäävalaita ja suurissa armadoissa saalistavia miekkavalaita. Onnekkaimmat kohtaavat myös jättiläismäisen kaskelotin.

Hvalsafari AS:n matkassa kolmen tunnin pituiselle valassafarille pääsee joka päivä toukokuusta syyskuuhun. Lipun hintaan sisältyy myös kierros Valasmuseossa.

Valassafari: Stø

Arctic Whale Tours operoi Støstä ja heidän valassafarinsa eroavat Andenesin valassaferista niin safarin kestolta kuin luonteeltaan.

Nimittäin, Arctic Whale Toursin safarit kestävät koko päivän (6-8 tuntia) ja niiden aikana nähdään myös hylkeitä ja lintuja, kuten esimerkiksi lunneja. Lunneja ja muita siivekkäitä pysähdytään kuvaamaan menomatkalla kauniille Andan majakalle.

Arctic Whale Toursin safaripäivän hintaan sisältyy myös maittava kalasoppa tai vegaaninen keitto, joka on valmistettu läheltä kerätyistä raaka-aineista. Keiton valmistaa kenties Lofoottien tunnetuin suomalainen, pohjoista omavaraisuutta harjoittava valasopas ja valaskuiskaaja Lauri Pietikäinen.

Støssä kannattaa käydä katsomassa myös komeat valasmuraalit sekä oman aikataulun salliessa kertaalleen hylätty Nyksundin aavekaupunki.

Lue myös tarina päivästä Arctic Whale Toursin matkassa KAUKOKAIPUU-blogista sekä parhaat vinkit omalla autolla matkustamiseen Lofooteille.

valassafari lofootit

Kommentoi

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: [email protected]