Matkailuautolla Norjaan

Matkailuautolla Norjaan

Suunnitteletko road tripiä matkailuautolla Norjaan? Hienoa! Automatkailu Norjassa mahdollistaa kohteiden kokemisen omaan aikatauluun. On kuitenkin muutamia asioita, jotka matkailuautoilijan tulee ottaa huomioon Norjassa ajellessaan – ja löydät nuo vinkit tästä artikkelista.

Yleiset hätänumerot

Norjan hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Ambulanssin hätänumero sen sijaan on 113 ja palokunnan 110.

Yli 3,5 tonnin matkailuautot

Jos lähdet M1-luokkaan kuuluvalla matkailuautolla Norjaan, ja jos autosi painaa yli 3,5 tonnia, sinun kannattaa hankkia AutoPASS-sopimus, jolloin tiemaksut peritään halvemman hintaluokan mukaan (hintaluokka 2).

Kun olet tehnyt sopimuksen tieyhtiön kanssa, saat elektronisen tarran, jonka voit kiinnittää auton tuulilasiin. Jos olet hankkinut jo aiemmin AutoPASS-lähettimen, sinun tulee ottaa yhteyttä AutoPASS:iin ja pyytää heitä muuttamaan sopimustasi niin, että jatkossa maksut perittäisiin halvemman maksuluokan mukaan (liitteeksi tarvitaan todiste auton kuulumisesta M1-luokkaan).

Tagi tulee asettaa matkailuauton tuulilasiin ennen Norjaan saapumista. Tilaa siis tagi ennakkoon tai katso, mistä voin sen noutaa ennen Norjaan saapumista.

Sakot Norjassa

Norjassa ylinopeussakon määrä nousee jo pienelläkin ylinopeudella (5-10km/h) helposti useisiin satoihin euroihin. Hinta on siis korkeampi kuin Suomessa. Yleisrajoitukselle 80 km/h on syynsä: mutkaiset tiet ovat yleensä myös hyvin kapeita, minkä lisäksi maa on tunnettu lukuisista silloista ja tunneleista (joissa pitää aina ajaa hitaammin).

Norja tiukensi taannoin sakkojen määrää ratissa ajon aikana surffaileville. Älä siis räplää puhelinta autoa ajaessasi, sillä siitä rapsahtaa 1700 Norjan kruunun arvoinen sakko.

Norjan promilleraja on 0,2. Poliisi voi halutessaan määrätä kuskin verikokeisiin, joten älä ota edes yhtä.

Matkailuautoilijan tietullit

Norjan tietullit ja siltamaksut maksetaan aina jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku tulee postissa monen kuukauden viiveellä. Lasku kannattaa maksaa heti sen saatuaan, sillä korot ovat korkeat ja maksuhuomautuksista voidaan periä erillinen maksu.

Katso hinnat alueittain täältä »
Lue KAUKOKAIPUUn vinkit autoilusta Norjassa »

Matkailuautolla Norjaan talvella?

Huomioi, että Norjassa nastarenkaita tulee (ja saa) käyttää marraskuun alusta alkaen. Kuitenkin Oslossa, Bergenissä ja Trondheimissa on käytössä ulkomaisillekin matkailuautoille pakollinen nastarengasmaksu. Autoon on siis lunastettava joko fyysinen tai virtuaalinen tarra.